Munca fizica versus munca intelectuala

Asa cum probabil unii dintre voi cunoasteti termenii englezesti de “white collar” si “blue collar” distinctia dintre munca fizica si cea intelectuala exista de multa vreme. In trecut, munca fizica era considerata ca fiind mai solicitanta decat cea intelectuala, de obicei pentru ca marea majoritate a oamenilor detineau un post ce le solicita fizic corpul: miner, argicultori, croitor, pantofar, electrician, mecanic  etc (”blue collar”).

In ziua de azi se pune un mai mare accent pe munca intelectuala, fiind considerata motorul oricarei activitati fizice in care s-ar putea implica omul; mai mult, in prezent posturile ce favorizeaza munca intelectuala sunt mai bine platite decat celalalte: manager, profesor, doctor, consultant, IT-st s.a.m.d. (”white collar”)

Avantaje si dezavantaje:
White collar:
+ Cei din grupa aceasta sunt deseori identificati cu persoane care detin o educatie superioara.
+ Se spune ca cei ce practica munca intelectuala sunt platiti mai bine decat cei ce lucreaza fizic.
+ Exista mai multe oportunitati de angajare in departamente ce impun munca intelectuala.
+  Munca depusa in posturi de genul acesta necesita abilitati manageriale.
+ In functie de postul pe care-l ocupa un anumit individ, munca intelectuala poate favoriza munca in echipa.
-          Datorita dorintei de a excela in ierarhia sociala si financiara, majoritatea persoanelor opteaza pentru o astfel de calificare, astfel incat exista o concurenta destul de mare pentru un anumit post
-          In functie de postul pe care il ocupa, o persoana poate resimti un nivel destul de ridicat de stres intelectual, stres care nu tot timpul este unul pozitiv, motivant (eustres).

Blue collar
+  Favorizeaza munca fizica si astfel, da organismului aportul de activitate fizica de care are nevoie
+ De cele mai multe ori favorizeaza munca in echipa
+ In categoria aceasta se incadreaza slujbele fara de care oamenii ce opteaza pentru munca intelectuala n-ar putea lucra (mecanici, agricultori, croitori, muncitor in constructii)
-          Munca fizica practicata in exces poate afecta sanatatea individului
-          In ziua de azi, muncitorii ce isi folosesc forta fizica sunt platiti mai putin decat cei care au optat pentru un post ce necesitata munca intelectuala

In concluzie, munca intelectuala si cea fizica sunt interdependente, ambele ajutand individul sa-si atinga scopul. Insa, care dintre cele doua este mai solicitanta? Asta ramane la latitudinea fiecaruia. Tu ce parere ai?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

părerea ta