Obiceiuri de Pasti legate de iepuras


Nu tin minte din perioada copilariei sa se fi intamplat ceva special de iepuras la Pasti. Eu cand eram mica stiu doar ca inaite de pasti ne pregateam cu haine noi, curatenie, prajituri si cozonaci. Baietii veneau la udat si adunau o gramada de oua rosii. Apoi, dupa ce am mai crescut chiar participam la curatenie si in zilele de pasti ne jucam cu oua la tinta. Aruncam cu monede dupa oua si daca le nimeream erau ale noastre. Intr-un an, prin clasa a VI-a, niste vecine aveau oua inrosite si colorate de mai multe marimi si forme (de gaina, de rata, de curca, de bibilica)....era mai interant jocul asa.

Dar sa revin la iepurasul din zilele noastre...Am impresia ca "traditia asta" s-a dezvoltat doar de cativa ani. Seamana cu "traditia de Mos Nicolae" si " traditia cu cadourile lui Mos Craciun".
Pentru Mos Nicolae trebuie sa fim cuminti si sa ne spalam papucii. Dimineata (sau, mai nou, acum, seara, gasim in ei dulciuri, fructe sau jucarii, + bota aceea cu fulgi albi).

Mos Craciun la noi venea in seara de Ajun. Pana cand noi eram plecate cu colindul la vecini, mama inpodobea bradul si ne aseza darurile sub el. Deci noua mosul ne aducea bradul impreuna cu cadourile de Craciun (jucarii, haine, dulciuri). As vrea sa continui traditia asta si pentru Andrei.
Dupa ce am crescut si mama a plecat din tara am incercat sa ne creem noi o alta traditie de Craciun. In seara de Craciun, cand bradul e gata, ne adunam cu totii langa brad si ne oferim unii la altii mici cadouri. Langa noi avem mere coapte la cuptor si vin fiert.

In cazul iepurasului, nu stiu....trebuie sa fim cuminti? Ce trebuie sa facem?
Am inteles ca iepurasul lasa cadourile in gradina, intre flori, in iarba sau daca n-avem gradina le ascunde prin casa...Copiii trebuie sa vaneze cadourile. Sau daca e un cadou mai mare, cei mici aduna oua de ciocolata care, ca o carare, duce la cadou.
Daca cei mici au mai crescut pot pregati un cuib cu iarba unde iepurasul sa se poata odihni. Cand va pleca va lasa si cateva cadouri.
Mai putem pregati ouale rosii si apoi iepurasul  lasa cadourile langa oua cand nu suntem atenti.

In principiu mi-ar place sa ramanem cu traditia si cu semnificatia acestei sarbatori. Mai putin cu cadourile.


Pe leagan

Afara se aud pararelele si ne striga sa iesim la aer. Tare mult ne place pe afara.
In fiecare zi descoperim alte parculete din zona. Altadata treceam pur si simplu pe alee fara sa realizez ca acolo este un parculet cu cateva sisteme de joaca pentru cei mici.
In liniste si pace ne-am oprit cu caruciorul intr-unul dintre parculete si pentru cateva minute bune ne-am dat in leagan fredonand pe rand, cate o melodie simpatica de copii...
Fara griji...
Andrei e atat de linistit...
Cateva secunde am fost cuprinsa de contientizarea starii de fericire in care ma regasesc de cateva luni bune...Niste trairi unice, greu de a fi descrise in cuvinte.
Apoi ne-am continuat plimbarea si am ajuns in alt parculet. 

Curatenie

Potrivit civilizatiei orientale daca vom avea grija de curatenia sufleteasca si fizica vom putea fii fericiti. Exista 7 feluri de a ramane curati:

1. “Curăţenia mâinilor”, asta înseamnă să nu luam nimic în plus, sa nu ne insusim lucruri ce nu ne apartin.Ar fi bine sa nu depozitam lucruri de care nu avem nevoie si sa donam la cei ce nu au.  O parte din venituri  în plus, ar trebui sa le dam celor care nu au.
2. “Curăţenia urechilor”, asta înseamnă să nu ascultam oamenii rai, oamenii speriati, nervoşi şi agitaţi şi de asemenea, să ne ferim auzul de cuvinte vulgare, bârfe şi discuţii fără rost.
3. “Curăţenia ochilor”, asta înseamnă să ne ferim ochii de invidie, de răutate, de ură şi dorinţa arzătoare. N-ar trebui sa ne comparam cu altii ci sa mergem pe drumul nostru.
4. “Curăţenia gurii”, asta înseamnă să-ţi păzeşti gura de prea multă vorbărie şi cuvinte vulgare pentru ca vorbele noastre s-ar putea rasfrange asupra noastra.
5. “Curăţenia corpului şi hainelor”, asta înseamnă să-ţi păstrezi corpul şi hainele în curăţenie.Fiecare dintre noi ar trebui sa respectam aceasta.
6. “Curăţenia gândurilor”, asta înseamnă să înlături din minte toate gândurile negative şi rele. Şi, de asemenea, să nu manifeşti milă faţă de propria persoană. De ce să-ţi fie milă de tine? Gandurile negative pot avea repercursiuni asupra sanatatii noastre fizice si emotionale.
7. “Curăţenia sufletului şi a inimii”, Sa fim sinceri in dorintele noastre. Sa Iubim şi sa nu cerem nimic în schimb. Dragostea înseamnă deja fericire. 
In momentul in care veghem asupra curateniei noastre problemele vor disparea de la sine.