Sarmale

Din luna noiembrie cand am inceput sa ne facem planuri de Craciun, noi aveam planuri marete: eu sa fac sarmale cu mana mea si Dan sa le manance...

Nu se fac tare greu dar mi-a luat ceva timp sa-mi iau inima in dinti si sa fac sarmale. E mai simplu sa le aduc gata facute de bunica mea si cand am nevoie sa le scot din congelator, sa le fierb si sa le savuram.

Ingrediente de sarmale: varza murata, 1 kg de carne tocata (poate sa fie amestec de carne de porc + vita), 2 cepe, 1 cana de orez, 150 g de ulei, sare, boia, piper, 300 ml de bulion.. Smantana, marar si cimbru

Cum se prepara sarmalele? Amestecam carnea si orezul cu sare, boia, piper. Impaturim parti din compozitie in frunzele de varza dinaite curatate de cotor. Apoi le asezam in oala sau vas roman de lut. Noi ne-am cumparat un vas bun care aproape ca nu ne-a intrat in cuptor. Peste sau intre sarmale. adaugam bucati de slaninuta afumata, adaugam un pahar de apa, 300 ml de bulion din rosii, marar si cimbru. Eu am bagat un ciolan afumat ca sa fie gustoase. In plus ne place carnita afumata. Acoperim vasul si-l lasam la fiert pe cuptor la foc mic sau in cuptor  2- 3 ore. Sarmalele le putem servi cu smantana insotide de paine moale sau mamaliguta.
sarmale, sarmale in foi de vita, sarmale de craciun, cum se fac sarmalele, retete de sarmale, sarmale cu carne, saamalute, sarmale cu mamaliga, sarmale cu smantana, in bucatarie, bucataresc, viata are gust de sarmale
O sa completez cu o poezie despre sarmale.

Oda sarmalei, de Pastorel Teodorescu

Cum s-ar defini sarmaua?
Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
somnul lung metamorfozic in butoiul de murat...

Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.

O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.

O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.

Oponenta din principiu si un strasnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.

Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
perie de piper picante, boabe de orez umflate.

O pozaica-nnascita, cum s-o prinzi in prozodie
ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini... sarmaua!!!

Iar in incheiere am gasit o reteta amuzante de facut sarmale.

reteta de sarmale, cum se fac sarmalele, reteta corecte de sarmale, cea mai buna reteta de sarmale, gluma cu sarmale, cum sa facem sarmale, sarmalute, ingrediente de sarmale, pasi de facut sarmale, cum sa gatesti corect sarmale

Un comentariu:

părerea ta